Sırt Masajı
Sırt Masajı
Sırt Masajı
SIRT MASAJI
Masaj denince ilk akla gelen kısım genellikle sırt bölgesidir . En yoğun ağrıyı hissettiğimiz, en çok rahatlamaya ihtiyaç duyduğumuz bedenimizin bu bölgesi duruş bozukluklarından, çanta taşımaktan, yanlış yatak seçiminden tutun da spor yapmaktan, çeşitli kemik hastalıklarından ve fizyolojik rahatsızlıklardan oldukça fazla etkilenir. Sırt masajı da ağrılar için en etkili tedavi biçimlerinden birisidir.
Omurganın vücuttaki işlevi kritik ve önemlidir. Onu destekleyen kas ve iskelet sistemi de bu bölgede yoğunlaşır ve günlük hayatta aktif olarak kullandığımız kollarımız, bacaklarımız, boynumuz sağlıklı bir sırt ile daha efektif kullanılır. Güçlü ve esnek bir bedende ilk dikkat çeken bölge sırt bölgesindeki kas ve dokunun da esnek ve sağlıklı olmasıdır. Sağlıklı olmasından kastımız bu bölgede kan akışının düzgün ilerliyor olması, doku ve kasların sert veya sıkışmış olmaması, kol, bacak ve boyun hareketlerini kısıtlamıyor oluşu ile açıklanabilir.
Diğer yandan romatizma, kemik rahatsızlıkları gibi fizyolojik rahatsızlıklarla birlikte stres, kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklar dahi sırt bölgesinde tutulmalara, gerilmelere sebep olabilmektedir.
SIRT MASAJI NASIL YAPILIR, TEKNİKLERİ NELERDİR?
Klasik masaj tekniklerinin sırt bölgesinde uygulanması ile gerçekleştirilir. Bu bir İsveç masajı veya Bali masajı olabilir ancak burada önemli olan şikayetin ne olduğu ve sırt bölgesinde bunu tedavi edebilecek bir yöntem olması gerektiğidir. Derin doku masajını da buna dahil edebiliriz.
Sırt masajının önemi vücudun tam orta bölgesinde kan akışını hızlandırarak hareketli uzuvlara düzgün ve hızlı bir kan akışı sağlanabiliyor olması ile bedenimizdeki hareketin artırılması ve tüm vücudun tedavi edilmesine destek olması şeklinde özetlenebilir.
Sırt masajı rahat olabileceğiniz ve kollarınızla bacaklarınızı serbest bırakabileceğiniz bir masaj yatağı üzerinde uzman terapistler eşliğinde uygulanır. Masaj da sıkma, yoğurma, farklı şiddetlerde baskılar ve titreşim hareketleri uygulanarak kan akışının boyun, kol ve bacak bölgesine doğru hareketi hızlandırılır. Cilt altındaki doku ve kaslara yönelik yapılan hareketler ile de bu bölgelerde esneme ve gevşeme amaçlanır. Sırt masajı esnasında genellikle çeşitli aromaterapik yağlar kullanılır. Bu yağlar sürtünmeyi azaltarak hareketi kolaylaştırdığı gibi hoş kokuları ile de masaj yaptıran kişiye huzur dolu, keyifli bir tecrübe yaşatır.
Sırt masajı özellikle kronik ağrıları bulunan, kambur durmaya meyilli, masa başında bilgisayar karşısında çok fazla kalan, boyun fıtığı veya boyun düzleşmesi gibi boynunda fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları olan, bel ağrısı çeken, günlük rutinlerinde el ayak hareketlerinde problem yaşayan ve tam verimli bir şekilde uzuvlarını kullanamayan kişilere önerilmektedir.
Sırt masajı sayesinde artan kan akışı ve esneyen kas dokusu, kişinin postüründe düzelmeye, kronik ağrılarının şiddetinin azalmasına, stres, kaygı gibi psikolojik sebeplerle fiziksel ağrıya dönüşen problemlerin etkilerinin hafifletilmesine ve kol ve bacakların daha efektif bir biçimde kullanılmasına olanak tanır. Artan kan akışı tüm vücuda dağılarak enerjinin tıkandığı noktalardaki problemin giderilmesi de kolaylaşacaktır.
Merkezi sinir sisteminde önemli yere sahip omurganın tüm vücuda yayılacak şekilde uyarılması da ağrı şikayetlerinin azalmasında en etkili sebeplerden birisidir. Yapılan yoğurma, sıkma, titreşim hareketleri esnasında omurga boyunca birden fazla uyarı oluşacak, sinir uçları iletim sistemi sayesinde tüm vücuda etki edecektir. Dolayısıyla el, ayak, kol, bacak gibi uzuvlarda oluşan ağrılar ve hareket kısıtları da bu sayede azaltılmış olacaktır. Özellikle vücudun ağırlık noktası olan ve tüm yükü paylaşan bel bölgesi de bu masaj sonrasında rahatlamış ve esnemiş olacaktır.